Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Grindarna ska öppnas en dag. Det kräver förberedelse.

En human kriminalvård gynnar hela samhället

Ett system som enbart är repressivt gör sannolikt samhället mer osäkert, skriver Per Björkgren i Göteborgs-Posten (Länk till artikeln)

Ibland ställs Kriminalvården inför frågeställningar och påståenden som återspeglar bilder från 90-talet. Säkerheten har sedan dess höjts, vilket gett kännbara förändringar för häktade och dömda. Fängelseverksamheten i Sverige i dag är varken flummig eller lyxig. Fängelser och häkten är nedslitna, många får dela cell och regelverk är betydligt strängare än tidigare.

Kriminalvården är i dag en myndighet under stark press. Det beror i stora delar på att andra delar av rättsväsendet är effektiva. Fler personer döms till längre fängelsestraff. Därför ökar vi kapaciteten i alla våra verksamhetsgrenar. Och visst är Kriminalvård kostsamt. Det kostar att bedriva en säker kriminalvård med ett bra samhällsskydd.

Säkerhet och behandling är varandras förutsättningar. Ett system som enbart är repressivt gör sannolikt samhället mer osäkert. Likaså är behandlingsinsatser utan säkerhet naivt och motverkar uppdraget.

Det finns några viktiga förutsättningar för att upprätthålla en dräglig miljö på fängelser, till exempel: att ingen utsätts för hot och våld, att det finns sysselsättning, att maten går att äta och att man kan ha kontakt med anhöriga. Att ha dialog med intagna är inte flummigt, det är en säkerhetsåtgärd – även för vår personal. Det är också en förutsättning för att kunna arbeta med förebyggande insatser, så att individen inte återfaller i brott. Den intagne ska en dag friges och bli din eller min granne.

Kriminalvården har ett dubbelt uppdrag: dels att skydda samhället genom att låsa in, dels att öka tryggheten i samhället genom att arbeta återfallsförebyggande.

Per Björkgren, regionchef, Region Väst Kriminalvården

TfK rekommenderar att läsa:

Lusten att straffa

Dramatiskt reducerad utsatthet för brott

Partiernas kriminalpolitik inför valet

Kommentarer är stängda.