Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SvD: Våldet skapar både rädsla och stolthet i gängens kvarter

Läs en artikel om Gängvåldet och barnen (Hör av dig om länken inte fungerar.)

Emil Arvidsson skriver om gängvåldet.

Artikelförfattaren har läst den amerikanske sociologiprofessorn Forrest Stuarts bok ”Ballad of the bullet: gangs, drill music and the power of online infamy” där Stuart följer ett gäng tonårs­killar som växer upp i de mest brottsutsatta delarna av Chicago.

I Chicago kan lika många unga män dö i gängstrider under en våldsam långhelg, som i hela Sverige på ett år.

2021 räknade Chicagos polismyndighet till 797 döda i 3 561 skjutningar. I staden bor runt 2,7 miljoner människor. Motsvarande siffror i hela Sverige var 46 döda och 335 skjutningar. Här är vi 10,5 miljoner invånare.

Forrest Stuart menar att sociala medier har förändrat sammanhanget för gängrelaterat våld i Chicagos fattigare delar. Tidigare var våldet ett verktyg för gängen. Något man använde för att skaffa sig makt och inflytande för att kunna fortsätta med sin huvudsyssla: att sälja droger. Men nu har våldet blivit en vara i sig. Något man kan sälja. I det Stuart kallar för ”the online attention economy” är berättelser om gängvåld något som drar stor publik.

Serie i SvD | Gängvåldet och barnen

En artikelserie om att växa upp i närheten av mord, skjutningar och sprängningar. Serien publiceras 17/1, 18/1, 20/1 och 24/1.

Fakta | Professor i sociologi vid Stanford

Forrest Stuart är professor i sociologi och leder ”Stanford Etnography Lab”, vid Stanford-universitet i Kalifornien.
Stuarts forskning har alltid fokuserat på fattigdom i urbana områden.

Böcker på svenska: ”Äkta: drill och gängkultur i uppmärksamhetsekonomin” (Daidalos). (Originaltitel: ”Ballad of the bullet: gangs, drill music and the power of online infamy”)

”Down, Out & Under Arrest – Policing and everyday life in Skid row”

Läs mer om Forrest Stuart: forreststuart.net

Kommentarer är stängda.