Aftonbladet Kultur om kriminalvården
Aftonbladet har publicerat två avslöjande artiklar om vad som håller på att hända med svensk kriminalvård.
Svensk kriminalvård går igenom en historisk förändring och en expansion som saknar motstycke. Sverige kommer att bli ett av de länder i Europa med högst andel fångar. Tillsammans med Turkiet kommer vi ha flest inlåsta i häkten och fängelser per capita. Eric Rosén försöker i två texter ta reda på vad det innebär.
Författare är Eric Rosén. Länk till del 1
Martin Lardén, behandlingsansvarig inom Kriminalvården: Vi måste börja släppa ut folk om vi ska kunna låsa in folk. Det finns inget alternativ.
– Det vi hoppas på är att om man stoppar in fler i fängelse måste det finnas en ventil i andra änden där fler får fotboja. Vi är många som tror att det är nödvändigt. I USA har man till exempel haft stora amnestier av ekonomiska skäl. Man blir frikostigare med att släppa ut folk, det var så till exempel Annika Östberg kom ut.Att snabbt sätta fler i fängelse gör också själva platsen farligare.
– Har vi väldigt många personer i fängelse blir det också mer hotfullt. Vi ser mer våld mellan intagna nu och mot personal, säger Martin Lardén.
– Om straffet ska vara effektivt krävs ett konstruktivt innehåll, som bryter kriminalitet och möjliggör ett liv utanför murarna. Då måste man kunna både utveckla sina yrkesfärdigheter och etablera ett liv utanför. Ju mer vi stoppar alla med ett kriminellt förflutet, desto svårare blir det att välja något annat än den kriminella världen. Man måste kunna sona sitt brott. Man måste kunna hitta en ny värld.
Länk till del 2
Peje Emilsson, som först bidragit till privatiseringsvågen genom sin mångåriga lobbyverksamhet och sedan blivit miljardär på samma privatiseringar – bland annat på friskolemarknaden – får av Suhonen frågan vilken nästa välfärdsmarknad att bli rik på är. Emilsson svarar utan betänketid.
– Du kan hjälpa mig att starta privata fängelser.
När jag frågar Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet, undviker han att uttrycka en egen åsikt om privatiseringar. I stället försöker han beskriva hur det i så fall kommer att gå till.
– Det beror på vad man köper in. När det gäller privata delar har det funnits i England, och de har delat upp det så att en nationell frivård styrd av staten tar hand om de mer besvärliga, och en privat frivård som tar hand om andra. De med störst behov av säkerhetsarrangemang blir kvar i det statliga, och man öppnar för privata alternativ för de med mindre säkerhetsbehov.
Frivård – det är den delen av kriminalvården som äger rum utanför fängelserna. Då handlar det om övervakning av villkorligt frigivna, de med skyddstillsyn, samhällstjänst eller ungdomsövervakning. Men också om de som avtjänar straff med elektronisk fotboja. Det är på dessa områden Lardén ser att de privata aktörerna först kan komma in och ta över delar av verksamheten.
TfK kommentar:
I artikeln berättas det att frivården kan vara en lämplig del av kriminalvården att börja privatisera eftersom det har prövats i England och Wales.
Du som är intresserad bör läsa om den katastrofala privatiseringen och återförstatligandet.
Läs artiklar ur The Guardian:
Kommentarer är stängda.