När Tidö-alliansen tänker på kriminalpolitik finns det endast ett landskap.
I deras befintliga landskap begås det brott i samhället och brottslingarna ska låsas in. Det ska skydda brottsoffren. Men det finns ett landskap till. Det
breder ut sig efter att de dömda släpps ut från anstalterna. Då saknas skydd för brottsoffren.
Staten kan i princip hantera de frigivnas situation på två sätt: Strukturellt eller individuellt. Genom att bygga upp strukturer som vägleder de frigivna kan staten förebygga återfall.
Hur ser det ut idag? Ja, de flesta frigivna, ca 6500, ställs under övervakning i frivården som samverkar med andra myndigheter och med organisationer.
Socialtjänsten ställer upp och hjälper till.
Problemet är att 40 procent av de frigivna återfaller inom tre år. Det drabbar brottsoffer. Hur kan det bli så?
Politikerna verkar tro att allt ordnar sig med insatser av kriminalvård och socialtjänst. För dem är de frigivnas situation oväsentlig. Det vill inte se den. Det är ett obefintligt landskap.
Socialarbetarna i frivård och socialtjänst har två grundläggande uppgifter, social reglering eller psykosocial integration. Det ska ske i ett idag mycket segregerat samhälle. Dels har individualismen inneburit att vi inte längre har familjeinstitutioner som fångar upp individer på glid. Dels segregationen i boendemiljöerna lett till att de frigivna från t ex utsatta områden återvänder dit, ofta till en av de tidigare kriminella grupperingarna.
Hur ska socialarbetare kunna vägleda bra i dessa situationer? I Sverige är det samhälleliga immunförsvaret försvagat, enligt författaren Lars Åberg. Vi borde ha värnat om det gemensamma, säger han. Trots uppbyggnaden av en omfångsrik integrationsindustri har det nya samhälleliga experimentet inte lett till en bra integration, fortsätter han.
Man kan undra vilken filosofi som styr arbetet med inslussningen av klienterna i samhället. Politikerna verkar helt sakna filosofi. Kyrkan syns inte agera. Något extra bistånd till detta landskap ges inte. Stackars blivande brottsoffer.
Jag efterlyser en utredning som gör detta landskap befintligt för politikerna och att dessa agerar.
Thomas Ekbom
Chefredaktör för Tidskrift för Kriminalvård
Tidigare verksam i kriminalvård
Kommentarer är stängda.