Recension av en ny bok: Hälsningar från Hinseberg
Thomas Ekbom skriver.
Riksskådebanan har i flera år gått i häkten och anstalter och arbetat med kultur. Genom medel från bl.a. Postkodstiftelsen har man aktiverat intagna i projekt med musik, teater och skrivarkurser.
Under hösten 2021 startades en skrivarkurs på anstalten Hinseberg. Elin Bergman och Magnus Utvik ledde kurserna, där 14 kvinnor fick uttrycka sina tankar och känslor i skrift. Projektet har manifesterats i en bok. ”Hälsningar från Hinseberg. 14 kvinnor om brottet, saknaden och drömmarna.”, utgiven av Riksskådebanan 2023.
Det är starka berättelser från en verklighet som i stort är okänd för allmänheten. Vi får följa kvinnorna i deras tillvaro i bilder från brottssituationer, domstolar, häkten och Hinseberg.
I en cell på häktet stinker det av ångest, skriver en av kvinnorna. Hon mår inte bra.
I häktena och Hinseberg upplever kvinnorna hur relationen till familjen och särskilt barnen är smärtsam. Några anhöriga ställer upp, andra tar avstånd.
I ett brev till sig själv när hon var femton skriver en kvinna: Ta vara på din skolgång och gör vad som gynnar dig i framtiden. Prioritera dina nära och kära om de är bra. Se till att inte gå i fotspår som kan leda dig till en dålig framtid.
En kvinna berättar hur hon vaknar en morgon och känner en inre stress, en känsla av att behöva få något gjort. Men det finns inget att göra. Hon frågar: ” Vart har jag kommit? Vad är straffet? Att vara med psykiskt sjuka eller själva frihetsberövandet”?
En annan kvinna reflekterar över vad hon har lärt sig på Hinseberg. Hon säger: ”Jag har fått lära mig hur viktigt det är att göra tiden meningsfull och har motvilligt fått inse mina brister och även hur jag ska hantera dem bättre”.
En annan kvinna är kritisk: ” Det är ett hån att kalla denna myndighet för Kriminalvården. Människor härdas till att bli psykopater eller att få psykopatiska drag. Som intagen lever du i en miljö utan några rättigheter, endast skyldigheter”.
På en fråga om vilket mål hon har i livet säger en kvinna: ”Mitt mål i livet är att komma ut härifrån och få ta del av min dotters uppväxt, bygga en stadig grund, tak över huvudet och ägna mer tid med min familj, mina nära och kära”.
En kvinna beskriver hur hon fastnar framför teven. Hon känner ett motstånd att göra något annat. Hon ser det som ett skydd för att inte behöva känna eller vara i verklighetens begränsningar.
Hon säger: ” Min största rädsla är att bli bortglömd och den rädslan har jag kämpat mycket med härinne”.
En kvinna utvecklar vad hon skulle göra om hon hade varit chef på Hinseberg. Hon vill återinföra möjligheter till högre utbildning på gymnasienivå. Hon vill anställa psykologer. Hon vill öka möjligheterna till träning på anstalten. Hon vill se mer hälsosam mat. Hon önskar mer resurser till möjligheter till handarbete.
Genomgående är avsaknaden av de egna barnen smärtsam.
” Att ha barn på utsidan är fruktansvärt. Endast tanken på det ger kroppen smärta i varenda liten del”, säger en kvinna.
Sammanfattningsvis är kvinnornas öppna berättelser gripande och deras tankar och känslor är viktiga att spridas.
Det är ett sätt att formulera sina känslor. Det blir en form av terapi
Tanken att sätta igång skrivarkurser på anstalterna är suverän. Skrivandet ger både skribenterna en ökad medvetenhet om deras inre och yttre liv. Det ger också ett ökat självförtroende som leder till en bättre hantering av deras liv.
” Att skriva”, säger en av kvinnorna, ” det är ett sätt att formulera sina känslor. Det blir en form av terapi ”.
Så tack, ni kvinnor som berättat så väl om era tankar och känslor. Och tack till Riksskådebanan, till Elin Bergman och Magnus Utvik för alla era insatser.
Det här en bok som många borde läsa. Den borde läsas i alla landets skolor. Särskilt borde de politiker som önskar strängare straff och ett hårdare klimat i fängelserna läsa den.
Thomas Ekbom
Chefredaktör
Bakom satsningen står Skådebanan, en ideell kulturfrämjande organisation som får statsbidrag via Kriminalvården för sitt arbete på anstalter. Boken kan beställas från vastmanland@skadebanan.se
Kommentarer är stängda.